onsdag 8. desember 2010

Oppskrift på både tynne og tjukke lefser

Dei fleste har si eiga lefseoppskrift
- Gro Nomeland (i boka: Gamle mattradisjonar frå øvre Setesdalen)

Lefse
Tjukke lefser
Årets julebakst er i havn. Det gikk som valig fort og smeretfritt, da vi ikke satser på syv slag, men greier oss fint med to, hvorav Birgits Mamma baker det ene slaget. De to slagene er tynne lefser (som Mamma'n baker) og tjukke lefser (som Birgit baker selv, siden det går så fort).

Siden Birgit ikke har troa på at de fleste har sin egen lefseoppskrift, deler hun her sine lefseoppskrifter som hun har arvet etter sine bestemødre.




Tynne lefser fra Setesdalen
- oppskrift arvet fra Birgits Gome i Bykle
  1. Ca 25 poteter kokes med skallet på og skrelles deretter mens de er lunkne. De setters bort natten oveer dekket med et håndkle. De males deretter på kjøttkvern
  2. Lag graut:
    • 3 liter melk (2 liter helemelk og 1 liter lettmelk)
    • 3 dl fløte
    • 1 1/2 dl 20% rømme
    • 5 1/2 dl hvetemel
    • 2 1/2 dl semulegryn
    • Kokes i ca 5 minutter og settes kalt over natten
  3. Malte poteter, graut og vikingemelk blandes slik at man får en deig som det går an å kjevle fryktelig tynt. Kjevl deretter lefsene fryktelig tynne og stek dem på en stor takke.
  4. Før lefsene serveres må de bløytes: Legg dem en times tid i våte kjøkkenhåndklær. Smør deretter med smør og sukker


Tjukke lefser
- oppskrift arvet fra Birgits bestemor fra Tønsberg

Du trenger (25 lefser):
  • 2 kg hvetemel
  • 600 g sukker
  • 4 teskjeer natron
  • 200 g smeltet smør
  • 1 1/2 l sur fløte eller fløtemelk (f.eks. 1 l skummet surmelk og 1/2 l seterrømme)
- og slik gjør du:
  • Bland det tørre og det våte hver for seg.
  • Rør det sammen til deigen er glatt.
  • Kjevl ut passe store leiver, ca 3/4 cm tykke
  • Stekes i panne eller på takke
- Serveres tradisjonelt med smør og sukker, men Birgit kan også anbefale syltetøy eller brunost.



Tjukke lefser fungerer utmerket som turmat



Om lefser
- utdrag fra Gro Nomeland sin bok; Gamle mattradisjonar frå øvre Setesdalen:

[....] og smak og behag kan sjeldant diskuterast. Dei fleste er som myrsnipa og tykkjer best om sine egne - anten der er avkom eller lefser. Lefsene i Bykle vert strødde med sukker. Men det er temmeleg sikkert etter påverknad utanfrå og også for å markere betre råd (økonomi) enn i eldre tid. Men lefsene i Valle skal ikkje ha sukker. Sukker vert i Valle sedd på som eit simpelt pålegg og må ikkje brukast når det skal vere eit topp produkt - som t.d. lefser til gjestebod. Så har då i alle år valldølane halde meir på gamle tradisjonar. Dei har vore meir seg sjølve og trudd meir på seg sjølve. Dei har vore seg sjølve nok, seier byklararne. Men ein bete, spesielt ein høyskogsbete eller ein bete til niste når ein hadde ein hard dag framfor seg, den skulle innehalde både smør og sukker.







Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Legg gjerne igjen en kommentar eller hilsen til oss!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...